lördag 30 januari 2010

Tvåspråkighet

Det finns många myter om tvåspråkighet. Den vanligaste av alla hör man ganska ofta "ja, det är ju vanligt att dom börjar prata senare när dom är tvåspråkiga". Det är inte sant. Det har gjorts en hel del undersökningar i ämnet de senaste åren och det finns absolut ingenting som tyder på det.

O har börjat prata en hel del det senaste. Eller prata kanske är att överdriva, men han kan säga många ord nu i alla fall, och det ploppar upp nya var och varannan dag. Det är så roligt!
Han kan bland annat säga: mera (vilket används lite för ofta), mormor, morfar, hallå, hej då, mat, hans kusiners namn, bebis, auto (bil på holländska), pop (docka på holländska) och flera andra.

O är ett år och fem månader nu, så sen med talet tror jag i alla fall inte att han är! Han har heller inga problem att förstå svenska och holländska. För honom är det bara helt normalt att allt har två namn!

torsdag 28 januari 2010

Ops

Jag trodde faktiskt att jag inte hade några läsare kvar nu när jag knappt skrivit de senaste månaderna. Men nu gick jag in och tittade och såg att det faktiskt finns en hel del trogna läsare som går in och tittar efter inlägg varje dag.
Förlåt, jag ska försöka skärpa mig och skriva oftare!!!

Så nära!

Min lilla pojk är underbar. Har är gosig, söt, rolig och även om han förstås är väldigt busig i bland, så är han väldigt, väldigt snäll!

Vi försöker gå till öppna förskolan de två dagarna i veckan som dom har öppet, O älskar att vara där! De flesta barnen tar saker från varandra, ska alltid ha det dom andra har och skriker och gråter när dom inte får det. Inget konstigt, bara så det brukar vara. Men O är väldigt sällan sådan. Han ger istället saker till andra barn. Om någon vill han hans docka så ber jag honom att hämta en annan docka och ge till det barnet, och det gör han så gärna.
Han är riktigt fascinerad av äldre barn just nu. Sist var där några pojkar på 3-4 år som man såg att han verkligen såg upp till. Han skulle hela tiden ge dom saker "taaaack" (som han säger om han får eller ger något), och ville gärna sitta bredvid och se vad dom gjorde.

Jag har också fått ett smakprov på hur det kommer vara när O måste dela min uppmärksamhet. När hans kompis kom till mig här om dagen, bara stod och höll fast sig vid mitt ben, så blev han så ledsen så att tårarna sprutade! Flera gånger om...
Vi får hoppas att han vänjer sig fort när bebisen kommer. Som tur är tycker han väldigt mycket om att hjälpa till med saker, så jag får försöka få honom att deltaga så mycket som möjligt.

Drygt 3 veckor kvar till den stora dagen. Mer eller mindre förstås. Jag känner mig nu enormt gravid! Det är svårt att få på sig skorna, det är svårt att sova, jag är trött hela tiden, mitt tålamod är väldigt mycket mindre än normalt och det känns som om jag inte göra något annat än att kissa. Ryggen värker och sammandragningarna kommer tätt.
Trots detta känns det som att jag lätt klarar några veckor till. Tiden går så fort och jag har nog fortfarande inte riktigt förstått att vi snart kommer att vara fyra.

tisdag 12 januari 2010

Januari


Jag är glad att det är januari. December var kul och vi hade det jättebra vid alla högtider, men nu är det skönt med lite mer vardagsliv igen.

O har börjat säga en hel del nya ord nu. Hans favoritord dock är "mera". Vilket vi får höra femtio miljoner gånger varje dag. Det säger han när han vill ha något eller göra något, och det är inte alltid lätt att veta vad det är.

Han älskar Teletubbies!!! Jag har hittat en 3,5 minuter lång teletubbies-sångyoutube, och vi har en dvd som han kan sitta i soffan och titta på i en halvtimma om det är så. Det är väldigt händigt om han är gnällig och jag måste få något annat gjort, att laga mat till exempel.

Gnäll har det varit ganska mycket de senaste dagarna, för det första är han nog lite rastlös. Det är svårt att vara ute så mycket som han vill nu när det är så kallt och öppna förskolan och allt det där har haft uppehåll. Dessutom är det massor av tänder som kommer ut.

Sover dåligt gör han fortfarande. Det har han gjort sedan vi kom hit. Han vaknar nu minst en gång per natt och vill då inte lägga sig ner i sin säng längre, utan sova bredvid oss. Det är ju okej nu, men när man får en bebis till blir det lite svårare. Vi ska försöka lite nya sov metoder nästa vecka. Vi ska byta rum och jag ska ligga i hans rum ett tag för att se om han kanske känner sig tryggare och somnar om bättre när han vet att jag är i närheten. Jag vill gärna ta till "snälla" metoder innan vi kanske måste testa något annat.

Magen växer och det är nu bara sex veckor kvar av graviditeten. Jag är redo! Tror jag... Ja, så redo man kan vara i alla fall. Jag ser verkligen fram emot det! Jag ska försöka få till en magbild snart igen.

N har jobbat hårt på att få igång sina shower här, och nu börjar bokningarna rulla in. Det ska bli jättekul att se dom på svenska scener. Jag får väl i och för sig inte se så många shower, jag får stanna hemma med lilleman. Men någon ska jag försöka få sett i alla fall!

måndag 11 januari 2010

Snart tillbaka

Nu är det verkligen dags att jag skriver igen. Men jag är inte speciellt skrivsugen. Så jag väntar lite till...