lördag 30 januari 2010

Tvåspråkighet

Det finns många myter om tvåspråkighet. Den vanligaste av alla hör man ganska ofta "ja, det är ju vanligt att dom börjar prata senare när dom är tvåspråkiga". Det är inte sant. Det har gjorts en hel del undersökningar i ämnet de senaste åren och det finns absolut ingenting som tyder på det.

O har börjat prata en hel del det senaste. Eller prata kanske är att överdriva, men han kan säga många ord nu i alla fall, och det ploppar upp nya var och varannan dag. Det är så roligt!
Han kan bland annat säga: mera (vilket används lite för ofta), mormor, morfar, hallå, hej då, mat, hans kusiners namn, bebis, auto (bil på holländska), pop (docka på holländska) och flera andra.

O är ett år och fem månader nu, så sen med talet tror jag i alla fall inte att han är! Han har heller inga problem att förstå svenska och holländska. För honom är det bara helt normalt att allt har två namn!

2 kommentarer:

Jempajenny sa...

Jag tror att det snarare handlar om barnet... Det låter som om O säger fler ord än Agnes och hon är i allra högsta grad enspråkig!

Hoppas att du mår bra så här i slutet av graviditeten och hittar tillfällen att vila inför kommande förlossning!

Kram!

Linda sa...

Det låter som han kan en massa ord, så att han blir sen bara för att han blir tvåspråkig tror jag inte ni behöver oroa er för! :-)

W babblar också på som bara den. Mycket är sånt man inte förstår ett dugg av, men det är en hel del riktiga ord också och det kommer nya nästan varje dag.

kram Linda