torsdag 20 maj 2010

Lika som bär?

Idag var en sådan där dag som man visste att det skulle bli en hel del av när man får barn tätt. En sådan där dag då båda barnen gråter floder mest hela dagen och de avlöser och överröstar varandra med gråt. Oj, vad det tar på krafterna.

O har varit mer gnällig sedan vi kom hit, och haft en hel del utbrott utan anledning. Inte utan anledning förresten, det kanske inte verkar finnas en anledning just då, men anledningen är nog samma varje gång. Den stora omställningen. Barn tycker ju om rutiner, och att göra och se saker de känner igen. Så även om han tycker allt är spännande och väldigt roligt, så får han lite utbrott ibland.

O somnar mycket lättare nu. Både på dagen och på kvällen. Det är riktigt skönt för det var jobbigt att få han att somna ett tag innan vi kom hit. Sover bättre gör han däremot inte. Varken bättre eller sämre. Och jag har inget hopp om att han kommer göra det inom en snar framtid.
I några månader har han fått sova bredvid oss i sängen hela nätterna. Vi försökte med allt innan det men inget fungerade och nätterna var riktigt jobbiga. Vi beslöt oss för att göra så att vi fick så mycket sömn som möjligt, och det var att ha honom i vår säng.
Sedan vi kom hit har han sovit i eget rum, sedan får han komma in till oss under natten då han vaknar. Det är skönt att ha några timmar för sig själv i alla fall. Och det får vi åtminstone ibland...

R däremot sover som den lilla prinsessan hon är. Hon somnar någon gång mellan 20-22 och sover till ca 7.30. Under den tiden vaknar hon en eller två gånger för mat. Hon vaknar inte och gråter utan vänder och vrider sig tills jag vaknar. Jag ammar och lyfter sedan över henne till hennes säng så fortsätter hon att sova. Det har hon gjort varje dag i sitt snart 3 månader långa liv. Varje morgon är jag helt förundrad över hur hon kunnat sova så bra. Vilken skillnad mot hennes bror!

Man hör ofta det, att barnen ofta är olika. En vild, en lugn. En som sover dåligt, en som sover bra osv. Och så är det verkligen här. Visst gråter R, men inte hälften så mycket som O gjorde i hennes ålder. Jag tror inte jag satt ner en enda gång under de första 6 månaderna med O. R kan vara för sig själv i babygymmet, filten eller bilstolen (som jag använder som babysitter ibland) och vara tyst och nöjd länge.
Däremot tycker hon inte om att ligga i vagnen när hon är vaken när vi är ute och går, så bärsjalarna används flitigt!

Så lika som bär... nää. Åtminstone inte till sättet.

Inga kommentarer: