torsdag 25 december 2008

Mycket bilder, lite text

22 december

Julen närmar sig. Oskar testar sin gåstol för första gången. Den är ganska så populär, han trycker på alla knappar. Fast det förstår han förstås inte. Och mycket gång blir det ju inte eftersom inte mer än tåspetsarna når ner.



Han har ju också lärt sig att greppa saker nu och det går bättre och bättre för varje dag! Bitringara är populära, dels för att dom är lätta att hålla och dels för att dom är goda att tugga på.




23 december

Da'n före da'n. Julen närmar sig. Eller julen börjar väl egentligen den 23e, åtminstone för oss. På eftermiddagen gick vi ut i skogen där massor av marshaller visade oss vägen till tomten. En jättefin tradition som började för några år sedan. Massor av folk letar sig ner i skogen där några musikanter spelar och sjunger julsånger och alla barnen dansar runt granen. Glögg och pepparkakor finns och tomten kommer och delar ut klappar åt barnen.



Efter skogen skyndade vi hem för att spela Bingolotto. N har sagt att om han ska vara i Sverige över vintern så ska vi åtminstone spela Bingolotto varje vecka, och uppersittarkvällen var förstås viktigast av allt! Dessutom dukades det första julbordet upp. Mmmm.
Oskar satte upp sin strumpa vid spisgaveln på kvällen.




24 december

Julafton! Oskar fick med en gång syn på att det fanns en liten färgglad leksak i sin strumpa och bar runt på den hela... tre sekunder kanske, innan han tappade den. Alltid något.



Vi tog en promenad till mormor och morfar på förmiddagen. Oskar sov gott i vagnen i trädgården medans jag minglade med alla miljoner släktingar som lyckats komma samtidigt. När jag kom hem passade jag på att göra mig julfin innan Oskar vaknade.
Oskar blev julfin han med.



Klockan tre, lagom till Kalle Anka gick vi hem till bror M för att fira jul. Mycket av Kalle Anka såg vi, precis som vanligt, inte. N tyckte detta var väldigt konstigt sist vi firade jul i Sverige. Han tycker att allt alla pratar om är Kalle Ankas Jul, men när det väl kom så var det bara han som satt och tittade. I år hade han lärt sig och tittade inte mycket han heller.
Kusinerna lekte lite i väntan på tomten.



Tomten kom som tur var inte länge efter Kalle Anka. Oskars första möte med tomten gick riktigt bra. Han är ju så röd och fin...





Efter tomten var det matdags. Riktigt gott var det. Och efter maten var det dags för favorit sysselsättningen på julafton. Sexspelet. Japp, så heter det. Många säger julklappsspelet, men sexspelet heter det. Många kanske tycker det är kostigt att man spelar ett sexspel med sin släkt, men det är ju sex som i nummer sex förstås. För er som inte vet hur det går till förklarar jag nu, för har ni inte infört det innan så bör ni göra det till nästa jul!
Alla köper två-tre små julklappar var och slår in. Alla klappar läggs i mitten på bordet där alla sitter runt. Första personen börjar att slå en tärning och man går runt bordet. Får man en sexa så får man ta en julklapp. Så går det till tills alla klappar är borta från mitten. Man tar då bort pappret och det är nu som det riktiga spelet börjar. Någon sätter en timer på ca 30-45 minuter, ingen annan vet exakt hur länge. Nu fortsätter man att försöka få en sexa, får man det kan man ta en klapp från någon annan. Så där håller det på tills klockan ringer och man behåller då det man har. Ibland ingenting och ibland mycket. Både jag och N hade stor tur och fick mycket. Det roligaste är att det är små presenter, för kanske 20-30 kronor, men det blir ett riktigt krig om vissa saker.

Efter spelet stannade vi och smälte dagen och när jag var så trött att jag skrattade åt minsta lilla ord så var det dags att avsluta kvällen. Det var en bra julafton!

Jag och Oskar hann också leka lite mellan "aktiviteterna".






25 december

En lugn dag. Första gången vi inte hade något planerat för juldagen tror jag. Lite skönt med en paus måste jag säga.
Jag och kompis E tog en underbar promenad i det vackra vintervädret. Det var frost, vindstilla och soligt. Kan det bli bättre? Det har inte varit många soldagar sedan vi kom hit så det var verkligen skönt.
Annars gjorde vi inte mycket idag. Åt god mat, inte julmat. Gott! Har bara ätit julmat två gånger, men det räcker gott för mig. Vi tittade på Mamma Mia dokumentären också, ett måste när man är Abba-fan. Vi fick äntligen satt in batterier i Oskars mobil, det blev en liten nattlampa som han älskade med en gång!



Han lekte lite med sin sköna nalle som han fick av sin mormor och morfar när han föddes. Och nu ligger han och sussar i sin säng. Det går fortare och fortare att lägga honom nu varje gång, så det går framåt. Det gör det tyvärr inte med flaskan, han vägrade att ta den idag igen, även om han var jättehungrig. Men, men, det problemet tar vi en annan dag. Imorgon är det annandag jul och då ska vi äta den godaste julmaten av alla. Kalkon!

1 kommentar:

Anonym sa...

hej ltie sent nu men god jul, gott nytt år nu sen, allt bra nu? god fortsättning mvh anette ps fin blogg