söndag 23 mars 2008

Med skottkärra som virke

Igår kväll blev det som sagt mera mat. Inte ens jag, som brukar bli hungrig var tredje timma gravid som jag är, hade hunnit bli redo att äta igen när kvällen kom. Men gott var det, och oj vad mycket mer mat man kan få ner än vad man tror!

Vi alla var nog riktigt trötta efter dagens bestyr, och klockan var inte mer än halv elva, kanske elva, när vi gick hem. Jag gick inte ens och tittade på påskfyren, vilket igentligen är ett måste. Det kändes inte alls lockande att stå där ute i kylan för att se några träd som brinner. Det var gott att gå och lägga sig!

Idag vaknade vi till strålande solsken. Visst var det fortfarande kallt, men vindstilla och gott och friskt. Jag tog ett varv i slingan med mina föräldrar, för att bli av med de extra påsk kilona (okej, det kanske var lite väl optimistiskt, men ett varv är bättre än inget). Det var riktigt skönt att få lite frisk luft och titta på den fina naturen. Det är lätt att glömma bort hur fint det är här på ön när man bor här, men när man kommer lite då och då uppskattar man det verkligen.

Det finns en väldigt konstig tradition här ute på öarna, och den tillhör just påsk. Efter att alla kastar ut sina julgranar börjar det, och håller sedan på till påskafton. Det blir då krig om granar... grankrig. Det låter precis lika löjligt som det är. Ungdomarna "tillhör" olika grupper, mest beroende på var man bor. Dom börjar samla granar så fort dom blir utlsängda, och gömmer dom på olika ställen på ön. De andra grupperna letar efter deras gömställen och så börjar kriget. Poängen med kriget är att få ihop så många granar som möjligt att ha i påskfyren (där endast granar är tillåtna). Den gruppen som har ståtligast fyr med mest granar vinner. Wow. Saken är den att speciellt veckan innan påsk så samlas alla grupper på olika ställen, tänder en brasa där dom kastar i vad dom än kan hitta och dricker en massa alkohol... gärna hembränt!
När vi kom hem från vår promenad märkte pappa att "virket" dom hittat att elda var hans ved och hans skottkärra (som säkert brann jättebra...). Pappa var inte glad.

På eftermiddagen började det snöa och gör det fortfarande, så det var tur att vi passade på att promenera på förmiddagen. Det ska snöa i tre dagar till står det i tidningen. Det är första gången det snöar på hela vintern. Visst är det fint, men det känns som om det kommer lite väl sent! Min storebror är den enda jag vet som tycker det är jättebra. Han skulle nog helst vilja ha snö året om. Tänk vad olika man kan vara!

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilken ö kommer du ifrån? Bor själv på västkusten...